HOTARAREA nr. 1058/2006 privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși unui potențial risc datorat atmosferelor explozive
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
CAPITOLUL I Dispoziții generale
Art. 1. -
Prezenta hotărâre stabilește cerințele minime pentru securitatea și protecția sănătății lucrătorilor aflați în potențial pericol în atmosfere explozive, definite conform art. 3.
Art. 2. -
Prevederile Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 și ale hotărârilor Guvernului care transpun directivele speciale relevante se aplică în totalitate domeniului menționat la art. 1, fără a aduce atingere dispozițiilor mai restrictive și/sau specifice cuprinse în prezenta hotărâre.
Art. 3. -
În sensul prezentei hotărâri, atmosfera explozivă este definită conform art. 2 alin. (1) lit. B din Hotărârea Guvernului nr. 752/2004 privind stabilirea condițiilor pentru introducerea pe piață a echipamentelor și sistemelor protectoare destinate utilizării în atmosfere potențial explozive, cu modificările ulterioare.
Art. 4. -
Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică pentru:
a) zonele utilizate direct pentru și în timpul tratamentelor medicale ale pacienților;
b) utilizarea dispozitivelor de ardere a combustibililor gazoși în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea condițiilor de introducere pe piață a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși, republicată;
c) producerea, manevrarea, utilizarea, depozitarea și transportul substanțelor explozive sau cu o structură chimică instabilă;
d) industriile extractive reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.050/2006 privind cerințele minime pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor din industria extractivă de foraj sau prin Hotărârea Guvernului nr. 1.049/2006 privind cerințele minime pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor din industria extractivă de suprafață sau subteran;
e) utilizarea mijloacelor de transport terestre, navale și aeriene cuprinse în dispozițiile adecvate ale acordurilor internaționale și în legislația națională care transpune directivele care aplică aceste acorduri. Mijloacele de transport destinate utilizării în atmosferă potențial explozivă nu sunt excluse.
CAPITOLUL II Obligațiile angajatorului
Art. 5. -
(1) În vederea prevenirii, conform prevederilor art. 7 alin. (3) din Legea nr. 319/2006 și a asigurării protecției împotriva exploziilor, angajatorul trebuie să ia măsuri tehnice și/sau organizatorice corespunzătoare naturii operației, în ordinea priorităților și respectând următoarele principii de bază:
a) prevenirea formării atmosferelor explozive; sau
b) acolo unde natura activității nu o permite, evitarea aprinderii atmosferelor explozive; și
c) limitarea efectelor dăunătoare ale unei explozii în vederea asigurării sănătății și securității lucrătorilor.
(2) Acolo unde este cazul, măsurile prevăzute la alin. (1) trebuie să fie combinate și/sau suplimentate cu măsuri împotriva propagării exploziilor și trebuie revizuite periodic și, în orice caz, când se produc schimbări semnificative.
Art. 6. -
(1) În vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin prevederile art. 7 alin. (4) și ale art. 12 alin. (1) din Legea nr. 319/2006, angajatorul trebuie să evalueze riscurile specifice din atmosferele explozive, luând în considerare cel puțin:
a) probabilitatea producerii și persistenței atmosferelor explozive;
b) probabilitatea prezenței și activării surselor de aprindere, inclusiv a descărcărilor electrostatice și a declanșării incendiului;
c) utilajele, substanțele folosite, procesele și posibilele lor interacțiuni;
d) dimensiunile efectelor anticipate.
(2) Riscurile de explozii sunt evaluate în mod global.
(3) La evaluarea riscurilor de explozii trebuie luate în considerare locurile care sunt sau pot fi legate prin deschideri de locurile în care pot apărea atmosfere explozive.
Art. 7. -
Pentru a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor și în conformitate cu principiile de bază ale evaluării riscurilor și cele prevăzute la art. 5, angajatorul trebuie să ia măsurile necesare astfel încât:
a) acolo unde se pot forma atmosfere explozive în concentrații atât de mari încât să pună în pericol sănătatea și securitatea lucrătorilor sau a celorlalți, mediul de lucru să fie de așa natură încât procesul muncii să se poată desfășura în condiții de siguranță;
b) să se asigure supravegherea corespunzătoare în timpul prezenței lucrătorilor la locurile de muncă unde se pot forma atmosfere explozive în concentrații atât de mari încât să pună în pericol sănătatea și securitatea lucrătorilor, conform evaluării riscurilor cu ajutorul mijloacelor tehnice adecvate.
Art. 8. -
(1) Acolo unde sunt prezenți la același loc de muncă lucrători din mai multe întreprinderi, fiecare angajator trebuie să fie responsabil pentru toate aspectele care îi revin în sarcină.
(2) Fără a aduce atingere responsabilității individuale a fiecărui angajator conform prevederilor Legii nr. 319/2006, angajatorul responsabil pentru locul de muncă conform legislației trebuie să coordoneze aplicarea tuturor măsurilor privind sănătatea și securitatea lucrătorilor și să declare în documentul privind protecția împotriva exploziilor, prevăzut la art. 10, scopul coordonării, măsurile și procedurile de implementare adoptate.
Art. 9. -
(1) Angajatorul clasifică locurile unde pot apărea atmosfere explozive pe zone, în conformitate cu anexa nr. 1.
(2) Angajatorul trebuie să asigure îndeplinirea unui minim de cerințe stabilite în anexa nr. 2 în locurile prevăzute la alin. (1).
(3) Acolo unde este cazul, locurile unde pot apărea atmosfere explozive în concentrații în cantități susceptibile de a pune în pericol sănătatea și securitatea lucrătorilor trebuie marcate cu indicatoare la punctele de intrare, în conformitate cu anexa nr. 3.
Art. 10. -
(1) În vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite în art. 7, angajatorul asigură elaborarea și actualizarea unui document, numit în continuare document privind protecția împotriva exploziilor.
(2) Documentul privind protecția împotriva exploziilor demonstrează, în special, că:
a) au fost determinate și evaluate riscurile de explozie;
b) se iau măsuri adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor prezentei hotărâri;
c) care sunt locurile care au fost clasificate pe zone conform anexei nr. 1;
d) care sunt locurile cărora li se aplică cerințele minime stabilite în anexa nr. 2;
e) locul de muncă și echipamentul de muncă, inclusiv dispozitivele de avertizare, sunt proiectate, realizate și întreținute conform normelor de protecția muncii;
f) s-au luat măsuri pentru utilizarea în condiții de securitate a echipamentului de lucru, în conformitate cu prevederile hotărârii Guvernului privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, ce transpun Directiva Consiliului 89/655/CEE.
(3) Documentul privind protecția împotriva exploziilor este elaborat anterior începerii activității și actualizat de angajator când locul de muncă, echipamentul de lucru sau organizarea muncii suferă schimbări, extinderi ori transformări semnificative.
(4) Angajatorul poate combina evaluări ale riscurilor de explozii existente, documente sau alte rapoarte echivalente întocmite în conformitate cu alte dispoziții ale legislației naționale prin care se transpun documente oficiale ale Uniunii Europene.
Art. 11. -
(1) Echipamentul de muncă necesar în locurile unde pot apărea atmosfere explozive, care a fost dat în folosință în întreprindere sau instituție pentru prima dată înainte de data de 6 decembrie 2002, trebuie să îndeplinească până cel târziu la data de 31 decembrie 2006 cerințele minime stabilite în partea A din anexa nr. 2, dacă nicio altă dispoziție a legislației naționale care transpune o directivă europeană nu poate fi aplicată sau poate fi aplicată doar parțial.
(2) Echipamentul de muncă necesar în locurile unde pot apărea atmosfere explozive, care a fost sau va fi dat în folosință în întreprindere sau instituție pentru prima dată după data de 6 decembrie 2002, trebuie să îndeplinească cerințele minime stabilite în părțile A și B din anexa nr. 2.
(3) Locurile de muncă ce includ și locuri unde pot apărea atmosfere explozive și care au fost date în folosință în întreprindere sau instituție pentru prima dată după data de 6 decembrie 2002 îndeplinesc cerințele minime stabilite în prezenta hotărâre.
(4) Locurile de muncă ce includ și locuri unde pot apărea atmosfere explozive și care au fost date în folosință în întreprindere sau instituție pentru prima dată înainte de data de 6 decembrie 2002 vor îndeplini cerințele minime stabilite în prezenta hotărâre până cel târziu la data de 31 decembrie 2006.
(5) Dacă, după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se întreprind modificări, extinderi sau lucrări de restructurare în locurile de muncă ce includ și locuri unde pot apărea atmosfere explozive, angajatorul ia măsurile necesare astfel încât acestea să îndeplinească cerințele minime stabilite în prezenta hotărâre.
CAPITOLUL III Dispoziții finale
Art. 12. -
În ceea ce privește politicile naționale cu privire la protecția sănătății și a securității lucrătorilor, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei ia în considerare liniile directoare din ghidul de bune practici elaborat de Comisia Europeană, referitoare la dispozițiile art. 5-10, anexei nr. 1 și ale părții A din anexa nr. 2.
Art. 13. -
Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei trebuie să pună la dispoziția angajatorilor, la cerere, informații relevante, în conformitate cu art. 12, cu referiri speciale la ghidul de bune practici.
Art. 14. -
(1) În aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei va adopta, după caz, noi dispoziții necesare în vederea conformării cu prevederile prezentei hotărâri.
(2) Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei comunică Comisiei Europene textele dispozițiilor de drept intern deja adoptate sau în curs de adoptare în domeniul reglementat de prezenta hotărâre.
Art. 15. -
Adaptările de natură strict tehnică a prevederilor anexelor nr. 1-3 se efectuează de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, în funcție de:
a) adoptarea directivelor privind armonizarea tehnică și standardizarea în domeniul protecției împotriva exploziilor; și/sau
b) progresul tehnic, schimbările din reglementările sau specificațiile internaționale și noi cunoștințe privind prevenirea și protecția împotriva exploziilor.
Art. 16. -
Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei raportează Comisiei Europene din 5 în 5 ani despre punerea în practică a dispozițiilor prezentei hotărâri, indicând punctele de vedere ale partenerilor sociali.
Art. 17. -
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 18. -
Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 octombrie 2006.
*
Prezenta hotărâre transpune Directiva 99/92/CE privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor aflați în potențial pericol în atmosfere explozive [a 15-a directivă specifică în sensul art. 16 alin. (1) din Directiva 89/391/CEE], publicată în Jurnalul Oficial nr. L 23 din 28 ianuarie 2000.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul muncii, solidarității sociale și familiei,
Gheorghe Barbu
Ministrul economiei și comerțului,
Codruț Ioan Șereș
p. Ministrul integrării europene,
Adrian Ciocănea,
secretar de stat
București, 9 august 2006.
Nr. 1.058.