ANEXA II

GHID PENTRU REDACTAREA FIȘELOR TEHNICE DE SECURITATE

Prezenta anexă stabilește cerințele pentru fișele tehnice de securitate furnizate pentru o substanță sau un preparat în conformitate cu articolul 31. Fișa tehnică de securitate furnizează un mecanism de transmitere a informațiilor corespunzătoare referitoare la siguranță pentru substanțele și preparatele clasificate, inclusiv informații din raportul (rapoartele) privind siguranța chimică relevant(e), către utilizatorii situați imediat în avalul lanțului de distribuție. Informațiile furnizate în fișa tehnică de securitate sunt conforme cu cele din raportul privind siguranța chimică, în cazul în care este solicitat un astfel de raport. Atunci când s-a întocmit un raport privind siguranța chimică, scenariul (scenariile) de expunere relevant(e) se inserează într-o anexă la fișa tehnică de securitate, pentru a facilita trimiterile la acesta (acestea) la rubricile corespunzătoare ale fișei tehnice de securitate.

Scopul prezentei anexe este de a asigura coerența și exactitatea conținutului fiecărei rubrici obligatorii enumerate la articolul 31, astfel încât fișele tehnice de securitate rezultate să permită utilizatorilor să ia măsurile necesare referitoare la protecția sănătății oamenilor și a siguranței la locul de muncă și la protecția mediului.

Informațiile furnizate de fișele tehnice de securitate îndeplinesc, de asemenea, cerințele formulate în Directiva 98/24/CE privind protecția sănătății și securității lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici la locul de muncă. În special, fișa tehnică de securitate îi permite angajatorului să determine dacă la locul de muncă sunt prezenți agenți chimici periculoși și să evalueze orice risc pentru sănătatea și siguranța lucrătorilor care decurge din utilizarea agenților respectivi.

Informațiile din fișa tehnică de securitate sunt redactate clar și concis. Fișa tehnică de securitate este elaborată de către o persoană competentă care ia în considerare nevoile specifice ale publicului utilizator, în măsura în care acesta este cunoscute. Persoanele care introduc pe piață substanțe și preparate se asigură că persoanele competente au beneficiat de o formare adecvată, inclusiv de cursuri de perfecționare.

Pentru preparate care nu sunt clasificate ca fiind periculoase, dar pentru care este impusă o fișă tehnică de securitate în conformitate cu articolul 31, se furnizează informații proporționale pentru fiecare rubrică.

În anumite cazuri pot fi necesare informații suplimentare, datorită numărului mare de proprietăți ale substanței sau ale preparatului. Dacă în alte cazuri reiese că informațiile privind anumite proprietăți nu prezintă nici o semnificație sau că sunt imposibil de furnizat din punct de vedere tehnic, se menționează clar la fiecare rubrică motivele pentru această situație. Se furnizează informații pentru fiecare proprietate periculoasă. În cazul în care se declară că nu se aplică un anumit risc, se face o diferență netă între cazurile în care nu sunt disponibile nici un fel de informații pentru persoana care operează clasificarea și cele în care sunt disponibile rezultate negative ale testelor.

Pe prima pagină se înscrie data emiterii fișei tehnice de securitate. Atunci când o fișă tehnică de securitate a fost revizuită, se atrage atenția destinatarului asupra modificărilor și fișa se identifică ca "Revizie: (data)".

Notă

De asemenea, sunt necesare fișe tehnice de securitate pentru anumite substanțe și preparate speciale (de exemplu metale în stare masivă, aliaje, gaze comprimate etc.) enumerate în capitolele 8 și 9 ale anexei VI la Directiva 67/548/CEE, pentru care există derogări de la etichetare.

1. IDENTIFICAREA SUBSTANȚEI/PREPARATULUI ȘI A SOCIETĂȚII/ÎNTREPRINDERII

1.1. Identificarea substanței sau a preparatului

Denumirea folosită pentru identificare trebuie să fie identică cu cea de pe etichetă, astfel cum este specificată în anexa VI la Directiva 67/548/CEE.

Pentru substanțele supuse înregistrării, denumirea trebuie să fie conformă cu cea furnizată în scopul înregistrării și, de asemenea, trebuie indicat numărul de înregistrare atribuit în temeiul articolului 20 alineatul (1) din prezentul regulament.

De asemenea, pot fi menționate și alte mijloace de identificare disponibile.

1.2. Utilizarea substanței/preparatului

Se indică utilizările substanței sau ale preparatului, în măsura în care sunt cunoscute. În cazurile în care există mai multe utilizări posibile, este necesar să se enumere numai cele mai importante sau cele uzuale. Este necesar să se includă o scurtă descriere a rolului efectiv al substanței, de exemplu substanță ignifugă, antioxidant etc.

Atunci când este necesar un raport privind chimică, fișa tehnică de securitate conține informații privind toate utilizările identificate relevante pentru destinatarul fișei tehnice de securitate. Aceste informații corespund utilizărilor identificate și scenariilor de expunere indicate în anexa la fișa tehnică de securitate.

1.3. Identificarea societății/întreprinderii

Se identifică persoana responsabilă cu introducerea substanței sau a preparatului pe piață în interiorul Comunității, indiferent dacă aceasta este fabricantul, importatorul sau distribuitorul. Se indică adresa completă și numărul de telefon al acestei persoane, precum și adresa de e-mail a persoanei competente responsabile cu fișa tehnică de securitate.

De asemenea, în cazul în care această persoană nu este stabilită în statul membru în care sunt introduse pe piață substanța sau preparatul, se indică, în cazul în care este posibil, adresa completă și numărul de telefon ale persoanei responsabile din statul membru respectiv.

Pentru solicitanții înregistrării, persoana identificată trebuie să corespundă cu informațiile privind identitatea fabricantului sau a importatorului specificat în cererea de înregistrare.

1.4. Linie telefonică de urgență

2. Pe lângă informațiile menționate mai sus, se comunică numărul de telefon de urgență al societății și/sau al organismului consultativ oficial relevant (acesta poate fi organismul responsabil cu primirea informațiilor privind sănătatea, menționat la articolul 17 din Directiva 1999/45/CE). Se specifică dacă acest număr de telefon este disponibil numai în timpul orelor de program. IDENTIFICAREA PERICOLELOR

Se indică clasificarea substanței sau a preparatului care decurge din aplicarea normelor de clasificare formulate în Directivele 67/548/CEE sau 1999/45/CE. Se indică clar și pe scurt pericolele pe care le prezintă substanța sau preparatul pentru om sau mediu.

Se face clar distincția între preparatele care sunt clasificate ca periculoase și preparatele care nu sunt clasificate ca periculoase în conformitate cu Directiva 1999/45/CE.

Se descriu cele mai importante efecte adverse fizico-chimice asupra sănătății oamenilor și mediului, precum și simptomele legate de utilizarea și de utilizarea improprie a substanței sau a preparatului care pot fi prevăzute în mod rezonabil.

Poate fi necesară menționarea altor pericole, cum ar fi formarea prafului, sensibilizarea încrucișată, asfixierea, înghețul, gust sau miros puternic, sau efecte asupra mediului, cum ar fi pericole pentru organismele care viețuiesc în sol, epuizarea stratului de ozon, posibilitatea formării de ozon fotochimic etc., care nu presupun clasificarea, dar pot contribui la cunoașterea pericolelor generale ale materialului.

Informațiile care figurează pe etichetă se furnizează la rubrica 15.

Clasificarea substanței trebuie să fie conformă cu clasificarea furnizată în inventarul clasificărilor și al etichetărilor, în conformitate cu titlul XI.

3. COMPOZIȚIE/INFORMAȚII PRIVIND COMPONENȚII

Informațiile furnizate permit destinatarului identificarea facilă a pericolelor pe care le prezintă componenții preparatului. Pericolele pe care le prezintă preparatul ca atare se indică la rubrica 2.

3.1. Nu este necesar să se indice compoziția integrală (natura componenților și concentrația lor), cu toate că o descriere generală a componenților și a concentrațiile lor poate fi utilă.

3.2. Pentru un preparat clasificat drept periculos în conformitate cu Directiva 1999/54/CE, se indică următoarele substanțe, alături de concentrația lor sau domeniul de concentrații în preparat:

(a) substanțe care prezintă un pericol pentru sănătate sau mediu, în înțelesul Directivei 67/548/CEE, în cazul în care sunt prezente în concentrații egale sau mai mari decât cea mai scăzută dintre:

- concentrațiile aplicabile definite în tabelul de la articolul 3 alineatul (3) din Directiva 1999/45/CE sau

- concentrațiile limită indicate în anexa I la Directiva 67/548/CEE sau

- concentrațiile limită indicate în partea B a anexei II la Directiva 1999/45/CE sau

- concentrațiile limită indicate în partea B a anexei III la Directiva 1999/45/CE sau

- concentrațiile limită indicate în anexa V la Directiva 1999/45/CE sau

- concentrațiile limită indicate într-o înregistrare aprobată în inventarul clasificărilor și al etichetărilor stabilit la titlul XI al prezentului regulament

(b) substanțe pentru care există limite impuse la nivelul Comunității în ceea ce privește expunerea la locul de muncă, care nu sunt reglementate încă de litera (a);

(c) substanțe care sunt persistente, bioacumulative și toxice sau foarte persistente și foarte bioacumulative, în conformitate cu criteriile formulate în anexa XIII, în cazul în care concentrația unei substanțe individuale este egală sau mai mare de 0,1%.

3.3. Pentru un preparat care nu este clasificat drept periculos în conformitate cu Directiva 1999/45/CE, se indică substanțele, alături de concentrația acestora sau de domeniul de concentrații, în cazul în care sunt prezente într-o concentrație individuală de:

(a) $gt$= 1% din greutate pentru preparate negazoase și $gt$= 0,2% din volum pentru preparate gazoase și

- substanțele prezintă un pericol pentru sănătate sau mediu în înțelesul Directivei 67/548/CEE57 sau

- pentru aceste substanțe sunt prescrise limite la nivelul Comunității pentru expunerea la locul de muncă;

(b) $gt$= 0,1% din greutate și substanțele sunt persistente, bioacumulative și toxice sau foarte persistente și foarte bioacumulative, în conformitate cu criteriile formulate în anexa XIII.

___________

57 În cazul în care persoana responsabilă cu introducerea preparatului pe piață poate demonstra că divulgarea în fișa tehnică de securitate a identității chimice a unei substanțe calificată exclusiv ca iritantă, cu excepția celor desemnate R41, sau iritantă în combinație cu una sau mai multe proprietăți menționate la articolul 10 punctul 2.3.4 din Directiva 1999/45/CE, sau nocivă sau nocivă în combinație cu una sau mai multe din proprietățile menționate la articolul 10 punctul 2.3.4 din Directiva 1999/45/CE, care prezintă numai efecte letale acute, poate pune în pericol caracterul confidențial al proprietății sale intelectuale, aceasta poate, în conformitate cu dispozițiile părții B a anexei VI la Directiva 1999/45/CE, să facă trimitere la substanță fie prin intermediul unei denumiri care identifică cele mai importante grupări chimice funcționale, fie prin intermediul unei alte denumiri.

3.4. Se indică clasificarea (care decurge din articolele 4 și 6 din Directiva 67/548/CEE, din anexa I la Directiva 67/548/CEE sau dintr-o înregistrare aprobată din inventarul clasificărilor și al etichetărilor stabilit în temeiul titlului XI al prezentului regulament) substanțelor menționate mai sus, inclusiv simbolurile și mențiunile R care sunt atribuite în funcție de pericolele fizico-chimice și de cele pentru sănătate și mediu. Nu este necesar să se reproducă integral mențiunile R aici: se face trimitere la aceste mențiuni la rubrica 16, unde este reprodus textul integral al fiecărei mențiuni R relevante. În cazul în care substanța nu întrunește criteriile de clasificare, se prezintă motivul pentru care substanța este indicată la rubrica 3, cum ar fi, "substanță PBT" sau "substanță cu limită prescrisă la nivelul Comunității de expunere la locul de muncă".

3.5. Trebuie să se indice, în conformitate cu Directiva 67/548/CEE, denumirea și numărul de înregistrare atribuite în temeiul articolului 20 alineatul (1) din prezentul regulament, numerele IESCE sau ELINCs, în cazul în care sunt disponibile, ale substanțelor menționate mai sus. De asemenea, pot fi utile numărul CAS și denumirea IUPAC (în cazul în care sunt disponibile). Pentru substanțele enumerate sub o denumire generică, în conformitate cu articolul 15 din Directiva 1999/45/CE sau cu nota de subsol de la punctul 3.3 din prezenta anexă, nu este necesar un element de identificare chimică exact.

3.6. În cazul în care, în conformitate cu dispozițiile articolului 15 din Directiva 1999/45/CE sau ale notei de subsol de la punctul 3.3 din prezenta anexă, trebuie păstrată confidențialitatea identității anumitor substanțe, se descrie natura lor chimică în scopul asigurării unei manipulări în condiții de siguranță. Denumirea utilizată trebuie să fie aceeași cu cea care decurge din aplicarea procedurilor mai sus menționate.

4. MĂSURI DE PRIM AJUTOR

Se descriu măsurile de prim ajutor.

Se specifică, în primul rând, dacă sunt necesare îngrijiri medicale imediate.

Informațiile despre primul ajutor trebuie să fie concise și ușor de înțeles de către victimă, trecători și persoanele care acordă primul ajutor. Simptomele și efectele trebuie să fie descrise pe scurt. Instrucțiunile trebuie să indice ce este de făcut la fața locului în cazul unui accident și dacă pot fi preconizate efecte întârziate după expunere.

Se defalchează informațiile în funcție de diferitele căi de expunere, de exemplu inhalare, contact cu pielea și ochii și ingestie.

Se indică dacă este necesară sau recomandabilă asistența profesională a unui medic.

Pentru anumite substanțe sau preparate poate fi important să se evidențieze că trebuie să fie disponibile la locul de muncă mijloace speciale de acordare imediată a unui tratament specific.

5. MĂSURI DE COMBATERE A INCENDIILOR

Se specifică cerințele de luptă împotriva incendiilor cauzate de substanță sau de preparat sau care se produc în imediata vecinătate a acestora, prin indicarea:

- mijloacelor de stingere corespunzătoare,

- mijloacelor de stingere care nu trebuie utilizate din motive de siguranță,

- pericolelor speciale care decurg din expunerea la substanța sau preparatul ca atare, produsele de combustie, gazele rezultate,

- echipamentelor speciale de protecție pentru pompieri.

6. MĂSURI ÎN CAZUL ELIBERĂRILOR ACCIDENTALE DE SUBSTANȚĂ

În funcție de substanța sau preparatul implicat, poate fi necesară furnizarea unor informații privind:

măsurile de precauție pentru protecția personală, cum ar fi:

- îndepărtarea surselor de aprindere, asigurarea unei ventilații/protecții respiratorii suficiente, controlarea prafului, prevenirea contactului cu pielea și cu ochii,

măsurile de precauție pentru protecția mediului, cum ar fi:

- evitarea contaminării canalelor de scurgere, a apei de suprafață sau freatice și a solului, eventuala necesitate de alertare a zonelor învecinate, metodele de curățare, cum ar fi:

- utilizarea materialelor absorbante [de exemplu nisip, pământ cu diatomee (kiselgur), liant acid, liant universal, rumeguș etc.], reducerea cantității de gaze/fum cu apă, diluare.

De asemenea, se ia în considerare necesitatea indicațiilor de genul: "a nu se utiliza niciodată, a se neutraliza cu ..."

Notă

În cazul în care este necesar, a se consulta rubricile 8 și 13.

7. MANIPULARE ȘI DEPOZITARE

Notă

Informațiile furnizate în cadrul acestei rubrici se referă la protecția sănătății oamenilor, a siguranței și a mediului. Acestea au rolul de a-l ajuta pe angajator să elaboreze proceduri de lucru și măsuri organizatorice adecvate, în conformitate cu articolul 5 din Directiva 98/24/CE.

În cazul în care se prescrie un raport privind siguranța chimică sau o înregistrare, informațiile de la această rubrică sunt conforme cu informațiile furnizate pentru utilizările identificate și scenariile de expunere menționate în anexa la fișa tehnică de securitate.

7.1. Manipulare

Se specifică măsurile de precauție pentru manipularea în condiții de siguranță, inclusiv indicații privind măsurile tehnice, cum ar fi:

- izolare, ventilație locală și generală, măsuri de prevenire a generării aerosolilor, a prafului și a incendiilor, măsuri necesare pentru protecția mediului (de exemplu utilizarea filtrelor sau a scruberelor pe ventilația de evacuare, utilizarea într-o zonă izolată, măsuri pentru colectarea și evacuarea cantităților pierdute prin scurgeri etc.) și orice alte cerințe sau norme specifice privind substanța sau preparatul (de exemplu proceduri sau echipamente interzise sau recomandate) și, în cazul în care este posibil, o scurtă descriere a acestora.

7.2. Depozitare

Se specifică condițiile de depozitare în condiții de siguranță, cum ar fi:

- proiectarea specială a incintelor de depozitare sau a recipientelor (inclusiv pereții de reținere și ventilația), materiale incompatibile, condiții de depozitare (limite/interval de umiditate și temperatură, iluminat, gaze inerte etc.), echipamente electrice speciale și prevenirea electricității statice.

Se formulează recomandări, în cazul în care sunt relevante, cu privire la limitele cantitative în condiții de depozitare. În special, se indică orice cerințe speciale, cum ar fi tipul de material utilizat la ambalarea/recipientele substanței sau a preparatului.

7.3. Utilizare (utilizări) specifică (specifice)

Pentru produsele finite destinate unei (unor) utilitari specifice, recomandările se referă la utilizarea (utilizările) identificată (identificate) și sunt detaliate și operaționale. În cazul în care este posibil, se face trimitere la orientările aprobate specifice industriei sau sectorului.

8. CONTROLUL EXPUNERII/PROTECȚIA PERSONALĂ

8.1. Valori limită de expunere

Se precizează parametrii de control specifici aplicabili în mod curent, inclusiv valorile limită admise pentru expunerea profesională și/sau valorile limită biologice. Se furnizează valori pentru statele membre în care se introduce pe piață substanța sau preparatul. Se furnizează informații cu privire procedurile de monitorizare recomandate în mod curent.

În cazul în care este necesar un raport privind siguranța chimică, valorile DNEL și PNEC relevante pentru substanță sunt indicate pentru scenariile de expunere menționate în anexa la fișa tehnică de securitate.

Pentru preparate, este util să se furnizeze valori pentru acele substanțe componente care trebuie să fie enumerate în fișa tehnică de securitate, în conformitate cu rubrica 3.

8.2. Controlul expunerii

În sensul prezentului document, prin control al expunerii se înțelege întreaga gamă de măsuri specifice de gestionare a riscurilor care trebuie luate în timpul utilizării substanțelor pentru a minimaliza expunerea lucrătorilor și a mediului. În cazul în care este necesar un raport privind siguranța chimică, se furnizează un rezumat al măsurilor de gestionare a riscurilor la rubrica 8 din fișa tehnică de securitate pentru utilizările identificate indicate în fișa tehnică de securitate.

8.2.1. Controlul expunerii profesionale

Aceste informații vor fi luate în considerare de către angajator la efectuarea evaluării riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea și siguranța lucrătorilor substanța sau preparatul în conformitate cu articolul 4 din Directiva 98/24/CE, care prescrie, în ordinea priorității:

- conceperea unor proceduri de lucru și a unor controale de fabricație adecvate, utilizarea unor echipamente și a unor materiale adecvate,

- aplicarea unor măsuri de protecție colectivă la sursă, cum ar fi o ventilație adecvată și măsuri organizatorice corespunzătoare, și

- în cazul în care expunerea nu poate fi împiedicată prin alte metode, utilizarea unor măsuri de protecție individuală, cum ar fi echipamente individuale de protecție.

Prin urmare, este necesar să se furnizeze informații corespunzătoare și adecvate cu privire la aceste măsuri pentru a permite efectuarea unei evaluări corecte a riscurilor, în conformitate cu articolul 4 din Directiva 98/24/CE. Aceste informații vin în completarea celor furnizate deja la rubrica 7.1.

În cazul în care sunt necesare măsuri de protecție individuală, se specifică în detaliu care echipamente asigură o protecție corespunzătoare și adecvată. Se ține seama de Directiva 89/686/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentul individual de protecție58 și se face trimitere la standardele CEN corespunzătoare:

(a) Protecția respirației

Pentru gaze, vapori sau pulberi periculoase, se specifică tipul echipamentului de protecție care trebuie utilizat, cum ar fi aparat de respirat autonom, măști și filtre corespunzătoare.

(b) Protecția mâinilor

Se specifică cu exactitate tipul mănușilor care trebuie purtate la manipularea substanței sau a preparatului, inclusiv:

- tipul materialului,

- timpul de penetrare a materialului mănușii, în raport cu cantitatea și durata expunerii cutanate.

În cazul în care este necesar, se indică și alte măsuri suplimentare de protecție a mâinilor.

(c) Protecția ochilor

Se specifică tipul de echipamente necesară pentru protecția ochilor, cum ar fi: geam de securitate, ochelari de protecție, mască de protecție.

(d) Protecția pielii

În cazul în care este necesară protejarea unei alte părți a corpului decât mâinile, se specifică tipul și calitatea echipamentului de protecție necesar, cum ar fi:

- șorț, cizme și echipament de protecție complet.

În cazul în care este necesar, se indică orice alte măsuri suplimentare de protecție a pielii și măsuri de igienă specifice.

___________

58 JO L 399, 30.12.1989, p. 18. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.

8.2.2. Controlul expunerii mediului

Se specifică informațiile solicitate de către angajator în vederea îndeplinirii sarcinilor sale în conformitate cu legislația comunitară privind protecția mediului.

În cazul în care este necesar un raport privind siguranța chimică, pentru scenariile de expunere prezentate în anexa la fișa tehnică de securitate se furnizează un rezumat al măsurilor de gestionare a riscurilor care controlează efectiv expunerea mediului la substanță.

9. PROPRIETĂȚI FIZICE ȘI CHIMICE

Pentru a permite luarea unor măsuri de control corespunzătoare, se furnizează toate informațiile relevante privind substanța sau preparatul, în special cele menționate la punctul 9.2. Informațiile care figurează la prezentul punct sunt conforme cu cele furnizate la înregistrare, în cazul în care este necesară aceasta.

9.1. Informații generale

Aspect

Se indică starea fizică (solid, lichid, gaz) și culoarea substanței sau a preparatului în forma în care este livrat.

Miros

În cazul în care este perceptibil un miros, se face o scurtă descriere a acestuia.

9.2. Informații importante referitoare la sănătate, siguranță și mediu

pH:

Se indică pH-ul substanței sau al preparatului în forma în care este livrat sau al unei soluții apoase; în cel de-al doilea caz, se precizează concentrația.

Temperatură de fierbere/interval de temperatură de fierbere:

Temperatură de inflamabilitate:

Inflamabilitate (solid, gaz):

Proprietăți explozive:

Proprietăți oxidante:

Presiune de evaporare:

Densitate relativă:

Solubilitate:

Solubilitate în apă:

Coeficient de repartiție: n-octanol/apă:

Vâscozitate:

Densitatea vaporilor:

Viteză de evaporare:

9. 3 Alte informații

Se indică alți parametrii importanți de siguranță, cum ar fi: miscibilitatea, liposolubilitatea (solvent - ulei, a se preciza ulterior), conductivitatea, punctul de topire/intervalul de temperatură de topire, grupul de gaze (util pentru Directiva 94/9/CE a Parlamentul European și a Consiliului din 23 martie 1994 de apropiere a legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentele și sistemele de protecție destinate utilizării în atmosfere potențial explozive59), temperatura de autoaprindere etc.

___________

59 JO L 100, 19.4.1994, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.

Nota 1

Proprietățile menționate mai sus se determină în conformitate cu specificațiile stabilite în regulamentul Comisiei privind metodele de testare menționate la articolul 13 alineatul (3) sau cu orice altă metodă comparabilă.

Nota 2

În mod normal, pentru preparate se furnizează informații privind proprietățile preparatului propriu-zis. Cu toate acestea, în cazul în care se declară că nu se aplică un anumit pericol, se face o distincție netă între cazurile în care nu există informații disponibile pentru persoana care face clasificarea și cazurile în care sunt disponibile rezultatele negative ale testelor. În cazul în care se consideră necesar să se furnizeze informații referitoare la proprietățile componenților individuali, se indică clar la ce se referă datele respective.

10. STABILITATE ȘI REACTIVITATE

Se definește stabilitatea substanței sau a preparatului și se indică posibilitatea apariției reacțiilor periculoase în anumite condiții de utilizare și, de asemenea, în cazul în care se produc eliberări în mediul înconjurător.

10.1. Condiții de evitat

Se enumeră acele condiții, cum ar fi temperatura, presiunea, iluminatul, șocul etc., care pot provoca o reacție periculoasă și, în cazul în care este posibil, se face o scurtă descriere a acestora.

10.2. Materiale de evitat

Se enumeră acele materiale, cum ar fi apa, aerul, acizii, bazele, agenții de oxidare sau orice alte substanțe chimice specifice care pot provoca o reacție periculoasă și, în cazul în care este posibil, se face o scurtă descriere a acestora.

10.3. Produse de descompunere periculoase

Se enumeră materialele periculoase produse în cantități periculoase în urma descompunerii.

Notă

Se vizează, în mod special:

- necesarul de stabilizatori și prezența stabilizatorilor,

- posibilitatea apariției unei reacții exoterme periculoase,

- eventualele implicații pentru siguranță ale unei schimbări în aspectul fizic al substanței sau al preparatului,

- eventualele produse de descompunere periculoase formate la contactul cu apa,

- posibilitatea degradării în produse instabile.

11. INFORMAȚII DE TOXICOLOGIE

Prezentul punct vizează necesitatea unei descrieri concise, dar complete și cuprinzătoare, a diferitelor efecte toxice (pentru sănătate) care pot apărea în cazul în care utilizatorul vine în contact cu substanța sau preparatul.

Este necesar ca informațiile să includă efectele periculoase pentru sănătate pe care le prezintă expunerea la substanța sau preparatul respectiv, determinate, de exemplu, pe baza experienței și a concluziilor în urma testelor. Informațiile includ, după caz, efectele întârziate, imediate și cronice în urma expunerii pe termen scurt și pe termen lung, cum ar fi sensibilizare, narcoză, carcinogenicitate, mutagenicitate și toxicitate pentru reproducere (toxicitate pentru embrion și pentru fertilitate). De asemenea, se includ informații privind diferitele căi de expunere (inhalare, ingestie, contact cu pielea și ochii) și se descriu simptomele legate de caracteristicile fizice, chimice și toxicologice.

Având în vedere informațiile deja furnizate la punctul 3, compoziție/informații privind componenții, poate fi necesar să se facă referire la efectele specifice pe care le prezintă pentru sănătate anumite substanțe din compoziția preparatului.

Informațiile de la prezentul punct sunt conforme cu informațiile furnizate la înregistrare, în cazul în care este necesară aceasta, și/sau în raportul privind siguranța chimică, în cazul în care este necesar acesta, și vizează următoarele grupe de efecte potențiale:

- toxicocinetică, metabolism și distribuție,

- efecte acute (toxicitate acută, iritație și corosivitate),

- sensibilizare,

- toxicitate prin administrație repetată și

- efecte CMR (cancerigenicitate, mutagenicitate și toxicitate pentru reproducere).

Pentru substanțele care fac obiectul înregistrării, se prezintă rezumate ale informațiilor obținute în urma aplicării anexelor VII - XI la prezentul regulament. Informațiile includ, de asemenea, și rezultatul comparației dintre datele disponibile și criteriile menționate în Directiva 67/548/CEE pentru CMR, categoriile 1 și 2, în conformitate cu punctul 1.3.1 din anexa I la prezentul regulament.

12. INFORMAȚII ECOLOGICE

Se descriu efectele posibile, comportamentul și evoluția în mediu a substanței sau a preparatului, în aer, apă și/sau sol. Acolo unde sunt disponibile, se prezintă rezultatele relevante ale testelor (de exemplu LC50 pește $lt$= 1 mg/1).

Informațiile de la prezentul punct sunt conforme cu informațiile furnizate la înregistrare, în cazul în care este necesară aceasta, și/sau în raportul privind siguranța chimică, în cazul în care este necesar acesta.

Se descriu caracteristicile cele mai importante care pot avea un efect asupra mediului înconjurător datorită naturii substanței sau a preparatului și posibilele metode de utilizare. Se furnizează informații de același tip pentru produsele periculoase care rezultă în urma degradării substanțelor și a preparatelor. Acestea pot include următoarele elemente:

12.1. Ecotoxicitate

Se includ datele disponibile relevante privind toxicitatea acvatică, atât acută cât și cronică pentru pești, crustacee, alge și alte plante acvatice. De asemenea, atunci când sunt disponibile, se includ și date privind toxicitatea pentru microorganismele și macroorganismele din sol și pentru alte organisme relevante din mediul înconjurător, cum ar fi păsări, albine și plante. În cazul în care substanța sau preparatul au efecte inhibitoare asupra activității microorganismelor, trebuie menționat posibilul impact asupra stațiilor de tratare a apelor reziduale.

Pentru substanțele care fac obiectul înregistrării, se includ rezumate ale informațiilor obținute în urma aplicării anexelor VII - XI.

12.2. Mobilitate

Aceasta este reprezentată de potențialul substanțelor sau al componenților corespunzători a unui preparat60 de a fi transportate, atunci când sunt eliberate în mediul înconjurător, în apele subterane sau departe de locul unde au fost eliberate.

Datele relevante pot include:

- distribuția cunoscută sau presupusă în compartimentele de mediu,

- tensiunea superficială,

- absorbția/desorbția.

Pentru alte proprietăți fizico-chimice, a se vedea punctul 9.

12.3. Persistență și degradabilitate

Acestea sunt reprezentate de potențialul substanței sau al componenților corespunzători ai unui preparat60 de a se degrada în mediile înconjurătoare relevante, fie prin biodegradare, fie prin alte procese, cum ar fi oxidarea sau hidroliza. În cazul în care este disponibilă această informație, se indică timpul de înjumătățire. Se menționează, de asemenea, și potențialul substanței sau al componenților corespunzători ai unui preparat60 de a se degrada în instalațiile de tratare a apelor uzate.

12.4. Potențial bioacumulativ

Acesta este reprezentat de potențialul substanței sau al componenților corespunzători ai unui preparat60 de a se acumula în masa biotică și, eventual, de a trece prin lanțul trofic, cu referire la coeficientul de repartiție octanol-apă (Kow) și la factorul de concentrație bio (BCF), în cazul în care aceste date sunt disponibile.

___________

60 Această informație nu se poate furniza pentru preparate, deoarece este specifică fiecărei substanțe în parte. Prin urmare, este necesar să fie furnizată, atunci când este disponibilă și adecvată, pentru fiecare substanță componentă din compoziția preparatului care trebuie enumerată în fișa tehnică de securitate, în conformitate cu normele de la punctul 3 din prezenta anexă.

12.5. Rezultatele evaluării PBT

În cazul în care este necesar un raport privind siguranța chimică, se furnizează rezultatele evaluării PBT, astfel cum sunt indicate în raportul privind siguranța chimică.

12.6. Alte efecte adverse

În cazul în care sunt disponibile, se includ informații cu privire la orice alte efecte adverse asupra mediului, de exemplu potențialul de epuizare a stratului de ozon, potențialul de formare a ozonului fotochimic, potențialul de perturbare a sistemului endocrin și/sau potențialul de încălzire globală.

Observații

Trebuie să se asigure că informațiile referitoare la mediu sunt furnizate la alte rubrici din fișa tehnică de securitate, în special recomandări privind eliberarea controlată, măsuri în cazul eliberărilor accidentale, considerații privind transportul și eliminarea de la punctele 6, 7, 13, 14 și 15.

13. CONSIDERAȚII PRIVIND ELIMINAREA

În cazul în care eliminarea substanței sau a preparatului (excedentul sau deșeurile rezultate dintr-o utilizare prevăzută) prezintă un pericol, trebuie prezentată o descriere a reziduurilor respective și trebuie furnizate informații privind manipularea lor în condiții de siguranță.

Se specifică metodele corespunzătoare de eliminare a acestora, atât pentru substanță cât și pentru preparat și pentru orice ambalaj contaminat (incinerare, reciclare, depozitare finală etc.)

În cazul în care este necesar un raport privind siguranța chimică, informațiile privind măsurile de gestionare a deșeurilor care controlează în mod adecvat expunerea oamenilor și a mediului la substanță sunt conforme cu scenariile de expunere menționate în anexa la fișa tehnică de securitate.

Notă

Se menționează orice dispoziții comunitare relevante privind deșeurile. În absența acestora, este util să se amintească utilizatorului că pot fi în vigoare dispoziții naționale sau regionale.

14. INFORMAȚII PRIVIND TRANSPORTUL

Se indică orice măsuri speciale de precauție pe care trebuie să le cunoască un utilizator sau pe care trebuie să le respecte în ceea ce privește transportul sau transferul în interiorul sau în afara incintei acestuia. După caz, se furnizează informații privind clasificarea modurilor de transport: IMDG (maritim), ADR (rutier, Directiva 94/55/CE a Consiliului din 21 noiembrie 1994 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind transportul rutier de mărfuri periculoase61), RID (Directiva 96/49/CE a Consiliului din 23 iulie 1996 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind transportul feroviar de mărfuri periculoase62), ICAO/IATA (aerian). Acestea pot include, inter alia:

- numărul ONU,

- clasa,

- denumirea expediției,

- grupa de ambalare,

- poluanții marini,

- alte informații aplicabile.

___________

61 JO L 319, 12.12.1994, p. 7. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/111/CE a Comisiei (JO L 365, 10.12.2004, p. 25).

62 JO L 235, 17.9.1996, p. 25. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/110/CE a Comisiei (JO L 365, 10.12.2004, p. 24).

15. INFORMAȚII DE REGLEMENTARE

Se indică dacă s-a întocmit un raport privind siguranța chimică pentru substanță (sau o substanță din compoziția preparatului).

Se furnizează informațiile privind sănătatea, siguranța și mediul care figurează pe etichetă, în conformitate cu Directivele 67/548/CEE și 1999/45/CE.

În cazul în care substanța sau preparatul vizate de această fișă tehnică de securitate fac obiectul unor dispoziții specifice privind protecția omului sau a mediului la nivel comunitar (de exemplu autorizații acordate în temeiul titlului VII sau restricții în temeiul titlului VIII), aceste dispoziții trebuie menționate, în măsura posibilităților.

De asemenea, se menționează, în cazul în care este posibil, legislația națională care pune în aplicare dispozițiile respective și orice alte măsuri naționale care pot fi relevante.

16. ALTE INFORMAȚII

Se indică orice alte informații pe care furnizorul le consideră importante pentru sănătatea și siguranța utilizatorului și pentru protecția mediului, de exemplu:

- lista mențiunilor de risc R relevante. Se reproduce textul complet al mențiunilor R specificate la rubricile 2 și 3 din fișa tehnică de securitate,

- recomandări pentru formarea personalului,

- restricții recomandate în timpul utilizării (recomandările facultative ale furnizorilor),

- alte informații (referințe scrise și/sau punctul de contact tehnic),

- sursele datelor cele mai importante utilizate la întocmirea fișei tehnice de securitate.

În cazul unei fișe tehnice de securitate revizuite, se indică în mod clar informațiile care au fost adăugate, eliminate sau revizuite (cu excepția cazului în care acest informații au fost indicate în altă parte).